Dom i Wnętrze

Patelnie, patelenki – na czym smażyć?

„Na patelni rozgrzej olej/ oliwę/ odrobinę masła…” – tak często rozpoczynają się kulinarne przepisy. A jaki jest przepis na wybór dobrej patelni? I jaka powinna ona być, aby zasłużyć sobie na to miano? W wyborze dopomóc może wnikliwe przestudiowanie dostępnych na temat rankingów.

 

Zaryzykować można twierdzenie, że na dłuższą metę w kuchni nie da się obyć bez patelni.

Najlepiej takiej, która będzie wytrzymała i posłuży nam przez długi czas. Stąd też na jej zakupie nie warto oszczędzać. Porządna patelnia zawsze ma grube dno. Minimalna jego grubość to 4 milimetry (na cieńsze lepiej w ogóle nie patrzeć), co zapewnia dobre i równomierne przewodzenie ciepła. Dobrze byłoby, aby patelnia miała wklęsłe dno, dzięki czemu uniknąć można rysowania płyty, co jest istotne szczególnie w przypadku posiadania kuchenki indukcyjnej.

Podobnie jak w przypadku garnków, również i w patelniach ważna jest kwestia wyściełającej je powłoki. W rankingach patelni https://www.bomi.pl/ranking-patelni-top-10-najlepszych-modeli/ największym zainteresowaniem cieszą się warianty powleczone teflonem, dzięki czemu potrawy można przygotowywać bez dodatku tłuszczu. Mimo niezaprzeczalnej popularności teflon nie jest idealnym wyborem, jako że ma małą odporność na zarysowania i wymaga dużej uwagi podczas użytkowania. Jeśli mamy możliwość, zdecydujmy się raczej na nabycie patelni z wytrzymalszą powłoką, jak na przykład tytanową, a jeszcze lepiej – marmurową. Ta ostatnia uchodzi za najodporniejszą na uszkodzenia mechaniczne, jednak trzeba się sporo natrudzić, aby takową znaleźć, bo niewielu producentów udostępnia ją w swej ofercie.