Garnki wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej mogą służyć w kuchni przez wiele lat. Metal wzmacniany niklem i chromem jest odporny na uszkodzenia, wysokie temperatury, wodę i środki myjące. Jednak warto zdać sobie sprawę, że nawet najbardziej odporny materiał nie jest całkowicie niezniszczalny. Aby intensywne użytkowanie i upływający czas nie odbiły się negatywnie na kondycji ulubionych garnków, warto odrobinę o nie zadbać. Jak to zrobić? Sprawdź!
Zmywarka
Garnki ze stali nierdzewnej 18/10 możesz bez obaw poddawać myciu w zmywarce. Decydując się korzystać z tych dobrodziejstw techniki, pamiętaj, aby przestrzegać pewnych zasad. Najważniejsza z nich brzmi – zawsze po zakończonym myciu wycieraj naczynia do sucha miękką ściereczką. Istnieje ryzyko, że intensywne mycie w zanieczyszczonej rdzą zmywarce i niewłaściwa pielęgnacja garnków spowodują, że na ściankach naczynia zaczną pojawiać się niewielkie, rdzawe plamki. W takiej sytuacji pomocny okaże się specjalny środek przeznaczony do czyszczenia stali.
Przypalenia i zabrudzenia
Pamiętaj o tym, aby nie szorować garnków ostrymi myjkami i preparatami z granulkami. Nieodpowiednie czyszczenie to najlepszy sposób na to, aby na metalicznych ściankach powstały nieestetyczne zarysowania. Aby pozbyć się trudnych do usunięcia zabrudzeń, wystarczy namoczyć garnek lub gotować w nim wodę z solą.
Małe-wielkie zasady
Jakich zasad należy przestrzegać podczas użytkowania garnków? Przede wszystkim, ustawiaj naczynia zawsze centralnie na źródle ciepła oraz dobieraj wielkość garnka do średnicy palnika. Soli dodawaj już do gotującej się wody, nigdy zimnej. Zwróć uwagę na to, aby nie nagrzewać pustych garnków. Pożywienie przechowuj w pojemnikach, nie w garnkach. Więcej praktycznych porad kuchennych znajdziesz na stronie gerlach.pl.